Wist u dat het tegenwoordig ook mogelijk is om de centrale verwarming met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dit kan u een grote besparing op het energieverbruik opleveren. De centrale verwarming, die in ieder Nederlands huishouden absoluut noodzakelijk is voor het grootste deel van het jaar, verbruikt namelijk een enorme hoeveelheid energie om ons huis te verwarmen. Wanneer de cv ketel op zonne-energie verwarmd kan worden dan besparen we hier dus veel energie mee uit. Bovendien is zonne-energie de meest duurzame energiebron die gebruikt kan worden. Hierbij ontstaat er namelijk totaal geen CO2 uitstoot en verbruikt u geen brandstoffen. Om dit te realiseren moet u gebruik maken van een hybride cv ketel die is aangesloten op een zonneboiler.
Hybride centrale verwarming ketel op zonne-energie
Om een centrale verwarming met behulp van zonne-energie te verwarmen moet u gebruik maken van een hybride cv ketel. Net zoals een hybride auto kan deze ketel gebruikmaken van twee verschillende energiebronnen. Voor een hybride auto is dit elektriciteit en de normale brandstof benzine. Voor een hybride cv ketel is dit zonne-energie en de normale brandstof aardgas. Een zonneboiler op het dak vangt de zonne-energie op. Hierin zitten buizen met een speciale vloeistof verwerkt en zonnecollectoren die te vergelijken zijn met zonnepanelen. Doordat de zon wordt opgevangen door de zonnecollectoren wordt de vloeistof in de buizen verwarmd en hiermee wordt vervolgens het water voor de cv ketel verwarmd.
Door het gebruik van zonne-energie zal dit vooral in de zomer voor een besparing op de energiekosten zorgen. ’s Winters is de besparing kleiner en zal er meer aardgas nodig zijn om te stoken. Volledig op zonne-energie uw woning verwarmen is op dit moment nog lastig. Vaak is er niet genoeg vermogen om voor de meeste huishoudens het volledige verbruik van warm water te realiseren.
Als alternatief kunt u denken aan een warmtepomp. Let wel op: de capaciteit van warmtepompen is soms nog beperkt. Bent u hier volledig van afhankelijk dan is de hoeveelheid warm water die u tegelijk kunt gebruiken begrensd.